Glutenvrije lactosevrije kruidige boterkoek

Ons eerste feestje als gezin met een glutenvrij en lactosevrij kind was een feit. Ons buurmeisje werd 8 jaar en gelukkig is haar mama diëtist. Het ontbrak ons aan niets, drie kilootjes later gingen we weer naar huis. We smulden van olijfjes, kaas en worst en heerlijke rijsttoastjes met tapenade. En het was Saskia zelfs gelukt om een lekkere taart te bakken. Een soort boterkoek (niet droog) met speculaaskruiden. Wat overbleef van de taart kregen we mee naar huis zodat we ook nog na konden genieten. Zo’n feestje legt de lat wel erg hoog voor anderen maar wat fijn dat we zo verwend worden.

Dit heb je nodig:

275 gram bloem Schaer mehl
250 gram vaste lactosevrije plantaardige margarine, op kamertemperatuur
140 gram suiker
10 gram koek-/speculaaskruiden (verstegen)
snufje zout

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 170° C en vet een boterkoekvorm of dicht bakblik in. Geen springvorm gebruiken want dan druipt het boter er uit. Roer de zachte boter met suiker, speculaaskruiden en zout tot een romige massa er meng er geleidelijk de bloem door. Druk het deeg uit in de vorm tot een mooie platte koek. Snijd er met een mes een oppervlakkig ruitpatroon in. Leg nu op ieder ruitje een glutenvrije lactosevrije pepernoot ter garnering, zie recept op de site (zonder smaakt ook lekker). Zet de vorm in het midden van de oven en reken op ongeveer 20-25 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en de binnenkant nog zacht. Laat de koek eerst helemaal afkoelen en snijd er puntjes van.

Een gedachte over “Glutenvrije lactosevrije kruidige boterkoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *