Pepernoten lactose- en glutenvrij

In de aanloop naar Sinterklaas nog een keer het recept voor pepernoten maar nu iets aangepast voor de lactosevrije medemens. En voor iedereen dit het veel te vroeg vindt voor pepernoten; in de zomervakantie hadden we dvd’s van Sinterklaas mee dus wat is vroeg? Lekker smikkelen kan het hele jaar door.

Pepernoten

100 gram bruine basterdsuiker
200 gram doves farm witte bloem (of zelfrijzend bakmeel, dan geen bakpoeder gebruiken)
2 theelepels bakpoeder
1/2 eetlepel fiberhusk
5 gram koek/speculaaskruiden
mespunt zout
80 gram zachte plantaardige margarine
6 eetlepels lactosevrije melk (=60 gram)
Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet de oven op 175 graden.

Weeg alle droge ingrediënten af in een kom en roer het goed door elkaar. Voeg de boter en de melk toe en mix met de kneedhaken tot alles goed gemengd is en samen klontert.

Maak er een soepele deegbal van (als het te kruimelig is nog 1 el melk toevoegen).

Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg in 4 stukken, kneed 1 deel nog even door en maak er een bal van.

Strooi een heel dun laagje bloem op het aanrecht en rol de deegbal tot een sliert van ongeveer 1 cm dikte.

Snij de reep in stukjes van 1 cm, rol er balletjes van en leg ze op de bakplaat. Herhaal dit met de andere 3 deegstukken.

Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.

20131009-110632.jpg

20131009-110640.jpg

Een gedachte over “Pepernoten lactose- en glutenvrij

  1. Pingback: #decemberglutenvrij: Sint-lekkers | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *