Torta di maïs

Toen ik switchte van zorgverzekering naar de vegapolis kreeg ik het kookboek Vegeterenean. Ik kook er niet vaak uit want het zijn nogal culinaire hoogstandjes. Deze maïs cake viel wel goed in de smaak en was redelijk eenvoudig te maken. En het mooiste is dat hij een paar dagen later ook lekker was om te eten zonder dat het halverwege je keelgat bleef steken.

Ingrediënten:
300 gram maïsmeel
300 gram suiker
2 zakjes anijssuiker (de Ruiter)
500 ml lactosevrije melk houdbaar (Campina)
100 ml zonnebloemolie
1 el plantaardige boter
1 el bakpoeder
1 vanillestokje
Snufje zout
Poedersuiker om te bestrooien

Vet een bakblik of springvorm in met boter of olie. Bestuif met glutenvrije bloem en beleg de bodem met bakpapier.
Meng maïsmeel, suiker, anijssuiker, melk, olie en boter in een pan op middelhoog vuur onder voortdurend kloppen. Na ongeveer 10 minuten moet de massa loskomen van de pan. Kook nog eens drie minuten, haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen. Ik was niet zo geduldig en heb het in een ovenschaal in de vriezer gezet. Daarna halflauw verwerkt.
Klop de eidooiers licht op en voeg toe aan het afgekoelde beslag samen met het bakpoeder en het merg van het vanillestokje. Klop stevig om lucht in het beslag te krijgen.
Klop in een aparte kom de eiwitten met het zout op tot stijve pieken. Vouw voorzichtig een derde van de eiwitten door het beslag tot het goed is opgenomen en voeg dan de rest van de eiwitten toe.
Giet het beslag in het bakblik en strijk glad met de spatel. Bak 45 minuten op 180 graden of tot een sateprikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen en haal uit de vorm. Bestuif met poedersuiker en serveer.

20131028-121440.jpg

20131028-121448.jpg

20131028-121457.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *