Gebak en koek

Boterkoek

  • Ingrediënten:20130703-215004.jpg
    1 citroen
    150 gram witte basterdsuiker
    175 gram roomboter
    200 gram bloem (Doves Farm)
    Mespunt zout
    1 tl fiberhusk
    1 eidooier
    1 el koffiemelk

Verwarm de oven voor op 160 graden. Gebruik een ronde siliconenvorm van 20 cm doorsnee.
Rasp de helft van de citroen schil boven een kom. Voeg suiker, roomboter, bloem, zout en eidooier toe in dezelfde kom. Kneed met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Druk het deeg uit in de vorm. Bestrijk het deeg met de koffiemelk. Bak de koek in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek helemaal afkoelen voor je gaat snijden. Even geduld!

 

Clafoutis

  • Ingrediënten:20130829-193139.jpg
    6 eieren
    2 rijpe bananen
    Vanillestokje, uitgeschraapt
    100 gram amandelmeel
    200 gram blauwe bessen (ander fruit kun je ook proberen)

Snijd de banaan in dunne plakjes. Voeg de eieren, vanille schraapsel en amandelmeel toe en mix goed door elkaar. Giet het geheel in een springvorm met bakpapier erin (zodat het niet gaat lekken) en bak in 15 minuten goudbruin in de oven op 220 graden.

 

Appel cake/ taart

    • 75 gram plantaardige margarine20131004-213457.jpg
      75 gram vloeibare plantaardige margarine
      150 gram suiker                                              175 gram Schar mix C (Kuchen & Kekse)            3 eieren

1 theelepel bakpoeder
4 appels (Santana)
1 eetlepel kaneel

De appels schillen, ontpitten en in dunne plakjes snijden. De kaneel er door roeren.

De boter luchtig mixen, suiker toevoegen en nog weer even mixen. Eieren een voor een toevoegen en goed luchtig mixen. Meel en bakpoeder toevoegen en kort mixen.

De helft van de appels door het deeg roeren. Het deeg in de springvorm doen en de rest van de appels op het deeg leggen.

De appeltaart ca. 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 *c.

Glutenvrije lactosevrije kruidige boterkoek

Dit heb je nodig:

  • 275 gram bloem Schaer mehl
    250 gram vaste lactosevrije plantaardige margarine, op kamertemperatuur
    140 gram suiker
    10 gram koek-/speculaaskruiden (verstegen)
    snufje zout

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 170° C en vet een boterkoekvorm of dicht bakblik in. Geen springvorm gebruiken want dan druipt het boter er uit. Roer de zachte boter met suiker, speculaaskruiden en zout tot een romige massa er meng er geleidelijk de bloem door. Druk het deeg uit in de vorm tot een mooie platte koek. Snijd er met een mes een oppervlakkig ruitpatroon in. Leg nu op ieder ruitje een glutenvrije lactosevrije pepernoot ter garnering, zie recept op de site (zonder smaakt ook lekker). Zet de vorm in het midden van de oven en reken op ongeveer 20-25 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en de binnenkant nog zacht. Laat de koek eerst helemaal afkoelen en snijd er puntjes van.