Voor de feestdagen

Pepernoten

  • ingrediënten 
  • 100 gram bruine basterdsuiker
    200 gram doves farm witte bloem (of zelfrijzend bakmeel, dan geen bakpoeder gebruiken)
    2 theelepels bakpoeder
    1/2 eetlepel fiberhusk
    5 gram koek/speculaaskruiden
    mespunt zout
    80 gram zachte roomboter
    5 eetlepels melk (=50 gram)
    Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet de oven op 175 graden.

Weeg alle droge ingrediënten af in een kom en roer het goed door elkaar. Voeg de boter en de melk toe en mix met de kneedhaken tot alles goed gemengd is en samen klontert.

Maak er een soepele deegbal van (als het te kruimelig is nog 1 el melk toevoegen).

Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg in 4 stukken, kneed 1 deel nog even door en maak er een bal van.

Strooi een heel dun laagje bloem op het aanrecht en rol de deegbal tot een sliert van ongeveer 1 cm dikte.

Snij de reep in stukjes van 1 cm, rol er balletjes van en leg ze op de bakplaat. Herhaal dit met de andere 3 deegstukken.

Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.

Pepernoten lactose- en glutenvrij

  • 100 gram bruine basterdsuiker
    200 gram doves farm witte bloem (of zelfrijzend bakmeel, dan geen bakpoeder gebruiken)20131009-110640.jpg
    2 theelepels bakpoeder
    1/2 eetlepel fiberhusk
    5 gram koek/speculaaskruiden
    mespunt zout
    80 gram zachte plantaardige margarine
    6 eetlepels lactosevrije melk (=60 gram)
    Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet de oven op 175 graden.

Weeg alle droge ingrediënten af in een kom en roer het goed door elkaar. Voeg de boter en de melk toe en mix met de kneedhaken tot alles goed gemengd is en samen klontert.

Maak er een soepele deegbal van (als het te kruimelig is nog 1 el melk toevoegen).

Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg in 4 stukken, kneed 1 deel nog even door en maak er een bal van.

Strooi een heel dun laagje bloem op het aanrecht en rol de deegbal tot een sliert van ongeveer 1 cm dikte.

Snij de reep in stukjes van 1 cm, rol er balletjes van en leg ze op de bakplaat. Herhaal dit met de andere 3 deegstukken.

Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.

 

Bananenbeignets

  • Ingredienten:IMG_6348.JPG
    5 rijpe bananen
    200 gram gvbloem Doves Farm
    2 eieren
    100 gram suiker
    Frituurolie

Prak de bananen met een vork fijn op een bord. Voeg de eieren, de suiker en de bloem toe.
Verwarm in een koekepan een laag olie van 2 centimeter. Bak de beignets aan beide kanten in een paar minuten goudbruin. Bestrooien met een beetje poedersuiker en warm opeten.

Kaasfondue

Ingrediënten:
Voor 2-3 personen

  • 1 teen knoflook
    3 dl droge witte wijn
    250 gram geraspte cheddar
    125 gram geraspte gruyère
    125 gram mozzarella
    2 el maïzena
    Peper

Voor erbij:
Bloemkool kort gekookt
Rauwe worteltjes
Cherry tomaatjes
Komkommer
Brood (schaer toast en ds 4 you kaiserbroodjes)
Gekookte kleine aardappeltjes met schil

Wrijf de binnenkant van een pannetje in met knoflook. Schenk de wijn in de pan en breng aan de kook. Voeg al roerend de kaas toe en roer alles door elkaar tot alle kaas gesmolten is.
Roer de maïzena door twee eetlepels water en roer daarna door de kaasfondue tot het de gewenste dikte heeft. Serveer in een mooie fondue pan met kaarsje eronder. Dip het brood en de groente in de kaas