Groenten

Courgette spaghetti

Lekker simpel bijgerecht wat leuk staat bij onder andere spaghetti. Snijd met een julienne snijder hele dunne sliertjes van een courgette. Bak dit kort aan in een beetje olijfolie en een teentje knoflook. Bestrooi met peper en zout!

 

Geroosterde pompoen en witlof

Ingrediënten:
Voor twee personen20111024-194753.jpg

  • Halve pompoen
    1 stronk witlof
    1 ui
    Handje pijnboompitten
    1 el karwijzaad
    1 tl Chilipeper
    Olie

Snij de pompoen in schijven van een halve cm dik. Snij de ui in grove stukken en de witlof in lange kwarten (verwijder de harde kern).
Doe de groente in een ovenschaal. Druppel er ruim olie over en bestrooi met de kruiden en pijnboompitten. Zet het geheel 20 minuten onder de grill en roer regelmatig om.

Gevulde courgettebloemen

  • Ingrediënten:
    20130829-194500.jpg4 courgette bloemen                                        1/2 bol mozzarella (in kleine blokjes)
  • 2 el ricotta
    Verse kruiden (basilicum, bieslook, tijm)
    Peper en zout
    1 ei
    Glutenvrije bloem (Doves farm)

Meng de gehakte kruiden en peper en zout door de twee kaassoorten. Vouw de bloemen open en haal de stamper er uit. Vul met het kaasmengsel. Vouw de blaadjes weer dicht met een lichte draai van de uiteinden. Haal de bloem door het geklutste ei en dan door de bloem. Bak in olijfolie en keer regelmatig om. Gelijk opeten!

Curry van gemengde groenten

  • Ingrediënten:
    Voor 4 personen
    1 aubergine
    3 aardappels
    Kwart bloemkool
    100 gram champignons
    1 paprika
    1 ui
    1 teen knoflook20111016-201133.jpg 1 Spaanse peper
    1 theelepel verse gember ( potje AH)
    1 eetlepel paprikapoeder
    2 theelepels gedroogde koriander
    1 eetlepel kerriepoeder
    1 theelepel kurkuma
    4,5 dl groentebouillon
    400 gram tomatenblokjes uit blik
    1 eetlepel maïzena
    1,5 dl kokosmelk
    Paar takjes verse koriander

Snij de aubergine, aardappel en paprika in kleine stukjes en bak even aan in olie. Snij de bloemkool in roosjes, de champignons door de helft en de ui in ringen. Bak 5 minuten mee.

Voeg knoflook, gember, spaanse peper in stukjes en kruiden toe en bak kort aan.

Voeg de bouillon en tomaten toe en laat het 30 minuten pruttelen, wel af en toe roeren! Roer de maïzena door de kokosmelk en daarna door de curry. Als laatste de verse koriander hakken en erover gooien.

Falafel met patlican tavasi

Ingrediënten:
200 gram kikkererwten of twee blikken
2 tenen knoflook
Bosje koriander
Bosje peterselie
Eetlepel komijn
Beetje bloem
Snuf zout
Halve komkommer20111012-231418.jpg
3 takjes munt
Beetje citroensap
Grote beker Turkse yoghurt
1 courgette
3 uien
1 aubergine
1 rode paprika
2eetlepels kaneel
1 eetlepel paprikapoeder

Maal de kikkererwten. Voeg 1 ui, knoflook, verse koriander en peterselie, komijn en zout toe. Laat het 30 min rusten.
Snij de. Komkommer overlangs en haal de pitjes er uit. Snij of rasp in kleine stukjes en meng met de helft van de yoghurt, munt, teentje knoflook. Maak af met zout, peper en citroensap.
Maak platte stevige koekjes van de kikkererwten en voeg eventueel wat gv bloem toe (schaer mehl). Bak ze 3 minuten in hete olie voor een krokant korstje.

Voor de salade snij je de groente in plakken of je gooit de hele groentelade in de keukenmachine. Bak de groenten in olie met wat knoflook tot de aubergine goed gebakken is. Rubberachtige aubergines zijn erg vies, ze moeten helemaal zacht zijn. Leg de groente op een schaal, bestrooi met zout en kaneel en laat afkoelen ( kan ook in de koelkast). Bedek voor het serveren met de andere helft van de yoghurt en strooi er paprikapoeder op.

Flapjes met bruine bonen

Ingrediënten:
Voor 3 personen

  • 3 tomaten
    Halve paprika
    1 bosui
    Halve courgette
    3 champignons
    100 gram maïs uit blik
    Blik kidneybonen
    200 gram tomatensaus
    1 el paprikapoeder20111017-201523.jpg
    1 el chilipoeder
    1 tl komijn
    1 el koriander gedroogd
    Peper
    Zout
    2 tenen knoflook
    1 el maïzena

Snij de groente en bak met de knoflook op een hoog vuur 10 minuten. Voeg tomatensaus, bonen en maïs toe en roer door elkaar.
Doe de kruiden erbij en laat het 10 minuten pruttelen. Los een eetlepel maïzena op in water of tomatensaus en voeg toe. Laat nog een paar minute indikken. Serveer op een padina van Schaer, die is opgewarmd in de magnetron.
Voor de guacemole prak je een grote zwarte advocado met een teen knoflook en peper en

Spinazie paneer

Paneer (of panir) is een indiase kaas, een soort kruising tussen kaas en tofoe. Het is lekker stevig en smelt niet als je het bakt. Je koopt het bij de natuurwinkel. Deze groente mix is erg pittig dus eventueel wat peper weglaten.

Ingrediënten:20111118-213842.jpg

3 el wokolie (ah eigen merk)
300 gram spinazie
1 pakje paneer
4 tomaten
1 tl komijn
1 tl chilipoeder
1 rode peper
200 gram basmatirijst
Indiase pappadums ( patak’s bij de supermarkt)

Snij de paneer in blokjes en bak bruin e knapperig in de olie. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Snij de tomaten in plakken en bak 5 minuten in de pan met de kruiden. Voeg spinazie toe en laat slinken. Doe op het laatst de peper er bij en de paneer en bak nog een paar minuten. Kook de rijst en maak de pappadums knapperig door ze 40 sec in de magnetron te verwarmen op 1000 graden tussen keukenpapier. De rijst neutraliseert de pittigheid van de peper.

zout. Roer goed door elkaar en gooi een schep op je bruine bonen.