Ovenschotels

Pizza Voor 1 volwassene en 2 kinderen

  • 1 kop zelfrijzend bakmeel (Doves Farm via ruttmans.nl)
    1/2 kop lauw water
    1/2 blikje tomatenblokjes
    Basilicum
    Bol buffelmozzarella
    Stukje pecorino
    Bakje cherrytomaatjes
    1/4 rode peper
    Zakje rucola
    Halve citroen
    Olijfolie
    Peper
    Zout
    Rode wijn azijn
    1 teen knoflook20131102-162331.jpg

Doe het meel met het water in de keukenmachine en mix het met de deeghaken een paar minuten. Strooi wat bloem op je aanrechtblad en je handen. Pak het deeg in je handen en maak er een bal van. Rol het op het aanrecht uit met een deegroller. Zet een grote pan op hoog vuur en besprenkel met olijfolie. Leg de pizza in de pan, lukt dit niet in een geheel maak dan weer een bol en druk het uit in de pan. Ondertussen doe je de tomatenblokjes, handje basilicum, halve teen en knoflook in de keukenmachine en hak fijn tot een saus. Schenk de saus op de pizza bodem. Trek de mozzarella in stukken en verdeel over de pizza. Bestrooi met versgeraspte pecorino. Leg er een paar gehalveerde cherrytomaatjes op.
Laat 5 minuutjes staan op laag vuur. Zet dan de pan (moet ovenbestendig zijn) nog 5 minuten onder de hete grill. Maak een salade van de rest van de cherrytomaatjes. Knijp ze fijn in een schaal. Snij de peper in fijne reepjes. Voeg een halve teen knoflook toe. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie en rode wijn azijn. Scheur er wat basilicumblaadjes overheen.
Maak de rucola aan met citroensap, olijfolie en peper en zout. Serveer met de pizza.

Lasagne met 4 groenten

  • Ingrediënten:
    50 gram boter
    60 gram glutenvrije bloem (Doves Farm)20120912-210549.jpg 500 ml halfvolle melk
    1 aubergine
    1 winterpeen
    1 courgette
    2 el olijfolie
    1 zak spinazie
    1 fles sugocasa tradizionale (Gran Italië)
    50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Bak de bloem 3 minuten, voeg de melk toe en breng aan de kook. Roer met een garde tot een gladde bechamelsaus.
Snijd de aubergine, wortel en courgette in (lange) dunne plakken en gril de aubergine en courgette kort.
Kook de peen in 3 minuten. Verhit olie in een wok en roerbak de spinazie tot hij geslonken is, laat uitlekken in een vergiet.
Schenk een dun laagje tomatensaus in een ovenschaal en schep daarop een laagje bechamelsaus. Leg er de peen op, dek af met weer twee laagjes saus. Maak lagen met de andere groenten en maak af met bechamelsaus. Bestrooi met geraspte kaas en zet de schaal 45 minuten in de oven.

Ovenfrittata met wintergroente

  • Ingrediënten
  • 2 zoete aardappelen
    6 el zonnebloemolie
    250 g gekookte bieten20140107-215425.jpg
    1 bakje Italiaanse kruiden
    8 eieren
    2 uien
    250 g pompoen
    4 vastkokende aardappelen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pompoen, bieten, zoete aardappelen en aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Snijd de uien in partjes. Ris de blaadjes van de takjes Italiaanse kruiden, snijd fijn en schep om met de olie.
Doe de groenten en aardappelen in de ovenschaal en schep om met de kruidenolie. Bestrooi royaal met peper en eventueel zout. Bak de groenten en aardappelen ca. 30 min. in het midden van de oven. Schep halverwege om.
Klop de eieren los met peper en eventueel zout. Neem de schaal uit de oven, laat de oven aan staan. Schep de groenten om en schenk het ei erover. Zet de schaal terug in de oven en bak de frittata nog ca. 15 min. totdat het ei net gestold is.