Gastblog Diëtist Saskia: Practice what you preach

Als diëtist in het WZA zie ik regelmatig ouders met kinderen op mijn spreekuur die nog niet al te lang weten dat hun kind Coeliakie heeft. Sommigen hebben al iets gelezen op internet, anderen hebben hun hoofd nog even in het zand gestoken. Hoe dan ook, de informatie in zo’n eerste gesprek komt bijna altijd hard aan…

De schrik in de ogen van een jonge moeder die ineens beseft dat haar zoontje nooit samen  met zijn vader bier zal kunnen drinken, het ongeloof in de ogen van een vader die opeens snapt dat dan ook àlle Lego schoongemaakt moet worden, het diepe zuchten van jonge, werkende ouders die te horen krijgen dat kant-en-klare sausjes verleden tijd zijn. Het zijn vaak gesprekken die mij, als diëtist, nog lang bijblijven.

Als collega’s onderling roepen we wel eens: don’t shoot the messenger! Want wàt een boodschap breng je als diëtist! Je vertelt mensen om hun hele leven om te gooien, hun keuken half te verbouwen en haalt de spontaniteit uit het leven met al je adviezen.

Misschien wel goed dat ik af en toe voor mijn lieve buurvrouw Kirsten en buurmeisje Suze iets glutenvrij maak of bak. Practice what you preach, nietwaar? Nou, dat valt nog niet mee…

Ik hoor mezelf in mijn hoofd alle adviezen opdreunen en zoek met natte handen een schone handdoek in mijn keukenkastje…niet te vinden, dus dan maar keukenrol! Vervolgens wil ik het mes waarmee ik de boter heb gesneden op het aanrecht leggen, maar nog nèt op tijd bedenk ik me en leg het op een schoon bord. Intussen hoor ik een bekend riedeltje op mijn telefoon en wil ik even checken wie mij een whats-app stuurt…mijn hand gaat naar de telefoon tot ik mezelf in mijn hoofd zie bellen zo’n half uur geleden mèt een boterham in mijn handen….hmm, toch maar even mijn nieuwsgierigheid bedwingen tot ik klaar ben met bakken! Als ik de brownies in de oven heb staan, zak ik met een zucht op een stoel en besef ik maar weer eens al te goed: glutenvrij eten en leven vraagt veel van een mens. Veel discipline, veel alertheid en heel veel creativiteit.

Er komt slechts één woord in mij op: voor iedereen die glutenvrij eet en vooral glutenvrij leeft…

RESPECT!

Saskia Carli

Diëtist Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.