Bakles 5 november

Het was weer een onwijs gezellige bakles met ook veel nieuwe mensen. Als je vragen hebt over de lessen of toch nog achteraf iets wil weten dan kun je mij gerust mailen via de NCV. Kirsten@glutenvrij.nl

Hieronder mijn recepten, de appelwijn en borstplaat van Bernice volgen nog.

Kruidnootjes

100 gram bruine basterdsuiker
200 gram witte bloem (bv. DovesFarm, Schär C of DovesFarm zelfrijzend bakmeel, dan geen bakpoeder gebruiken)*
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels fiberhusk
5 gram (koek/)speculaas kruiden
mespunt zout
80 gram zachte roomboter
50 gram melk

Lactosevrij:
Vervang de boter door plantenmargarine (AH)
Vervang de melk door Alpro soya cuisine

2 bakplaten bekleed met bakpapier/bakfolie

Zet de oven op 175 graden.

Weeg / meet alle droge ingrediënten (basterdsuiker t/m zout) af in een kom en roer het goed door elkaar.
Weeg de boter en de melk er bij en mix met de kneedhaken tot alles goed gemengd is en samen klontert.
Kneed er een soepele deegbal van (als het echt te kruimelig blijft nog 1/2 eetlepel melk toevoegen, weer goed kneden en kijken of er nog iets melk bij moet).
De deeg bal moet een beetje glimmen en “vettig” aan voelen, een te droog deeg is dof.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Kneed het deeg even goed door.**
Rol kleine knikkertjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
Bak ze, in het midden van de oven, in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.

*Je kunt vele witte meelsoorten gebruiken, per meelsoort zal de hoeveelheid melk iets verschillen.
Als je boekweitmeel wilt gebruiken neem dan hooguit de helft, dit meel heeft een
specifieke smaak (neem bv. 80 gram boekweitmeel + 120 gram rijstmeel).
Bij het gebruik van boekweit zijn de kruidnoten lekker knapperig.
Probeer het recept eens uit met bv. 1/4 van de ingrediënten, de smaak zal per meelsoort
ook verschillen en zo kun je kijken wat het beste bevalt.

Tip!
**Verdeel het deeg in 4 stukken, kneed ze nog even door en maak er een bal van.
Strooi een heel dun laagje bloem op het aanrecht en rol elke deegbal tot een sliert van 1 cm dikte.
Snij de reep in stukjes van weer ongeveer 1 cm en rol er balletjes van.
Chocolade kruidnootjes

Neem een reep (smelt) chocolade en laat die au-bain-marie smelten. Haal de pepernoten met behulp van twee vorken door de chocolade en laat afkoelen op bakpapier.

Chocolade Pietentaart

• 275 g bittere chocolade in kleine stukjes
• 200 g roomboter
• 7 eieren gesplitst
• 2.5 el cacaopoeder gezeefd
• 150 g fijne kristalsuiker
• 1 sinaasappel
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Doe de chocolade en boter in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met heet water (= au bain-marie). Zorg dat de pan het water niet raakt en laat onder af en toe roeren de chocolade en boter smelten. Haal de kom van het vuur en roer goed zodat het mengsel iets afkoelt.
3. Roer er vervolgens de eidooiers door. En klop er met een garde de cacao en de helft van de suiker door.
4. Rasp van de schil van de sinaasappel boven het mengsel.
5. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de resterende suiker toe tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwitschuim voorzichtig door de chocolademassa.
6. Schep de massa in de taartvorm en bak de taart in 20-25 min. gaar. Haal de taart uit de oven laat hem afkoelen.
7. Maak van fondant een leuke Zwarte Piet of Sinterklaas (konijn of kuiken kan natuurlijk ook) en plak dit met een beetje glazuur (poedersuiker met een druppel water) op de taart.

Normandische appeltaart

Ingrediënten
• 125 g bloem
• 140 g koude boter
• 25 g witte basterdsuiker
• mespunt zout
• 1 eierdooier
• ca. 500 g goudreinetten
• 6 el appelmoes
• 35 g poedersuiker
Bovenkant formulier
Onderkant formulier
Materialen
• plasticfolie
• taart- of springvorm doorsnede 24 à 26 cm
Voorbereiden
1. Bloem boven kom zeven. 100 g boter in kleine blokjes snijden en met suiker over bloem verdelen. Zout toevoegen. Met twee messen ingrediënten dooreen snijden tot kruimelig geheel. Eierdooier toevoegen en alles snel met koele hand tot soepel deeg kneden. Deeg in plasticfolie wikkelen en ca. 1 uur in koelkast laten rusten. Deeg uitrollen tot ronde lap en vorm ermee bekleden.
Bereiden
1. Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand
2. Appels schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen. Partjes in dunne plakjes van 2 à 3 mm snijden. Deegbodem bestrijken met appelmoes en hierop plakjes appel dakpansgewijs in cirkels schikken.
3. Intussen rest van boter smelten. Gesmolten boter over appels druppelen en bestrooien met ca. 2/3 van poedersuiker.
4. Taart in midden van oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
5. Rest van poedersuiker ca. 5 minuten voor einde van baktijd over taart strooien. Lauwwarm serveren. Lekker met lepel crème fraîche of bolletje roomijs.
6. Let op, dit is een vrij platte taart, maar wel erg lekker!

20121108-082952.jpg

20121108-082958.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *