Dit recept heb ik gezien op mijn nieuwe verslaving: 24 kitchen op kanaal 22 (bij mij in ieder geval). De hele dag kookprogramma’s kijken terwijl ik ondertussen zit te bloggen. Deze burgers waren zeer onsmakelijk om te eten, je zit er al gauw van top tot teen onder. Maar de smaak was heerlijk, je mist geen vlees of vegaburger. En de saus was ook overheerlijk. Ook makkelijk te maken als het eindelijk weer eens bbq weer wordt.
Ingrediënten:
BBQ-saus
1 rode peper
1 rode ui
Olijfolie om in te bakken
1 tl komijn
80 ml balsamicoazijn
200 ml tomatenketchup
Vleestomatenburgers
3 vleestomaten
1 rode paprika
1 rode ui
1 avocado
1/2 kropsla
4 glutenvrije kaiserbroodjes van DS4you (jumbo)
4 plakjes kaas
BBQ-saus
Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in halve ringen. Pel en snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui, rode peper en komijn circa 2 minuten. Voeg de balsamicoazijn, tomatenketchup en de basterdsuiker toe en breng de saus aan de kook. Kook de saus op laag vuur circa 10 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Vleestomatenburgers
Verwarm de grillpan voor. Snijd de broodjes door de helft en gril de bovenkant van de broodjes, op de snijkant, circa 3 minuten. Snijd de tomaten in drieën en bestrijk ze met olijfolie. Leg de plakken tomaat met de snijkant op de grill en gril ze tot er een mooie grillstreep ontstaat en ze makkelijk loslaten van de grill. Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in reepjes. Pel en halveer de rode uien en snijd ze in halve ringen. Halveer en schil de avocado, verwijder de pit en snijd de avocado in repen. Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla en pluk de sla. Beleg het onderste gedeelte van de broodjes met een plakje kaas, blaadjes sla, paprika, avocado, ui, een plak tomaat en verdeel de saus erover. Leg het kapje van het brood erop en steek er een sateprikker in.