Dal en aardappeltjes met kerrie

Na avonden zwetend achter het fornuis in de caravan is het ook wel weer fijn om thuis te kunnen koken. Voor vanavond had ik iets Indiaas uitgezocht. En bij het eten moest ik weer terug denken aan onze huwelijksreis naar Sri Lanka. Daar aten we vaak bij mensen thuis en kregen we elke avond curry, maar wel elke avond op een andere manier bereid. Het bestond onder andere uit dal en gekruide aardappeltjes. Ik vond dit recept heerlijk maar je moet wel van gekruid eten houden.

Ingrediënten:
750 gram aardappels met schoon schilletje
2 tl komijn
2 tl koriander
1 tl kurkuma
1 tl mosterdzaad
2 teentjes knoflook geperst
2 gedroogde pepertjes
Maïskiemolie

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng alle kruiden en knoflook met een eetlepel olie in een bakje. Giet de kruidenolie in een ovenschaal. Snij de aardappels in de lengte door de helft en dan in drie lange parten. Doe de Aardappels in de ovenschaal en schenk er nog wat olie over. Goed door elkaar husselen zodat alle aardappels goed zijn bedekt met olie. Zet in de oven en bak onder af en toe omscheppen in 45 minuten goudbruin.

Dal:
Uit de dikke vegetariër

190 gram rode linzen, gewassen
1 el verse gember of uit een potje
1 el geperste knoflook
4 kardemonpeulen
1 el mosterdzaad
2 kruidnagels
1 tl gekneusde zwarte peperkorrels
1 gedroogde chilipeper
Zout
2 el koude boter
Verse koriander, gehakt (optioneel)

Meng de linzen, gember, knoflook, kardemonpeulen, het mosterdzaad, de kruidnagels, peperkorrels en chilipeper in een pan en zet ongeveer 1 vingerkootje onder water. Breng aan de kook en laat de linzen in 20-30 minuten gaar sudderen. Voeg zout toe zodra de linzen zacht worden.
Verwijder de kruidnagel en eventueel de kardemonpeulen. Roer de boter er door en bestrooi met koriander.

20120731-224311.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.