Bakles

Er waren weer zeven zeer enthousiaste deelnemers aan de bakles. Op de planning stonden een focaccia, ontbijtkoek, brownies, wafels en ijshoorntjes. De resultaten waren erg goed, helaas was de brownie niet gaar. Het oventje waar hij in stond was helaas niet goed op temperatuur. Alles werd geproefd en gekeurd en we hebben nog een rondje winkel gedaan. Het was een zeer geslaagde avond. Voor nieuwe data van workshops kun je kijken op glutenvrij.nl.

Foccacia
Ingrediënten:
Olie om in te vetten
14 gram gist
500 ml warm water
2 tl bio kristalsuiker
500 gram glutenvrije broodmix (bv Twello quinoabroodmix)
1 tl xanthaangom (internet)
2 tl bakpoeder (dr Oetker)
1 tl vitamine C poeder (bestellen bij de natuurwinkel voor €16,50)
2 eiwitten
10 tenen knoflook, gehalveerd
1 el Himalaya zout
4 takjes rozemarijn
Pizzabakblik (xenos)

Vet het pizzabakblik in met olie. Klop in een maatbeker gist, water en suiker goed door elkaar. Laat het afgedekt 15 minuten rusten op een warme plek. Meng intussen de broodmix in een kom met xanthaangom, bakpoeder en vitamine c poeder. Klop als het gistmengsel shuimt de eiwitten in een schone kom tot zacht schuim. Giet het gistmengsel over het bloemmengsel, voeg de eiwitten toe en roer niet te lang door elkaar. Stort het deeg op het bakblik, leg er een stuk plasticfolie overheen en druk plat met je hand. Haal de folie er af, druk de tenen knoflook er in en verpak het bakblik in nieuwe folie. Laat het op een warme plaats 15-20 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is. Verhit de oven voor op 220 graden. Haal de folie eraf, besprenkel het deeg met olie, zout en rozemarijn. Bak het brood in 15-20 minuten bruin. De buitenkant blijft zacht.

Recept van Paul Vickerey uit ZonderMeerMagazine.

Ontbijtkoek

We hadden het beslag in muffinvormpjes gedaan, daardoor waren ze snel klaar. Je kan ze prima invriezen en in de magnetron ontdooien. Bak je een ontbijtkoek in een groot bakblik dan moet hij ongeveer 55 minuten bakken.

Ingrediënten:
225 gram boekweitmeel
200 gram donkere basterdsuiker
8 gram bakpoeder
Snufje zout
1 tl kaneel
2 tl koekkruiden
250 gram Alpro soya yoghurt
2 eieren

Verwarm de oven voor op 160 graden. Weeg alle droge ingrediënten af en meng goed door elkaar. Voeg de yoghurt en de eieren toe en meng het met een vork tot een klontvrij geheel. Schep het deeg in de muffinvormpjes en bak in ongeveer 30 minuten gaar.

Brownies

Ingrediënten:
240 g boter
240 g pure chocolade
3 eieren
375 g fijne suiker
190 g Schaer Mehl
65 g zelfrijzend bakmeel Doves farm
200 g grof gehakte witte chocolade

Roer in een diepe pan op zeer laag vuur de boter en de pure chocolade tot een gladde massa.
Klop de eieren en de suiker in een kom licht en dik. Schep het eimengsel door de chocolademassa. Voeg de gezeefde bloem en bakmeel toe en meng alles tot het egaal van kleur is. Voeg als laatste de witte chocoladestukjes toe en roer het kort door. De witte chocolade mag niet smelten! Stort het beslag in een ingevette, met bakpapier beklede ovenschaal van ca. 23 cm. Bak de brownies in een voorverwarmde oven op 180 graden, ongeveer 30 minuten of tot de massa gaar is. Laat de brownies goed afkoelen, want warm of lauw zijn ze niet goed te snijden…geduld dus! Als het eenmaal afgekoeld is, kan het calorie-festijn beginnen! Helemaal lekker met slagroom erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *