Workshop Bakles NCV – Sinterklaas en Oudejaarsrecepten

Op de workshop die ik voor de NCV heb verzorgd in het Noorden hebben we geoefend met wat Sinterklaas en Oudejaarsrecepten. Super gezellig en lekkere resultaten!
Appelflappen:
  • 8 grote zure appels
  • 250 gram wit meel (Consenze, Twello’s, Gutafin, Schaer, Doves farm)
  • 8 gram bakpoeder
  • mespunt zout (als het niet in het meel zit)
  • 2 eieren
  • 2 1Ž2 dl melk
  • zonebloemolie
  • poedersuiker
  • kristalsuiker
  • kaneel

Boor de appels, schil ze en snij in dikke plakken van 1 cm dikte. Meng op een plat bord kristalsuiker met kaneel. Verhit de olie in een pan tot 180 graden (bv in frituurpan zonder mandje of wok) De olie is heet als een oud stukje glutenvrij brood sist en bruin wordt.

Zeef bloem, bakpoeder en zout in een kom. Maak een kuiltje in het meel en doe de eieren en de helft van de melk er in. Mix vanuit het midden tot een klontvrij beslag ontstaat.

Klopt de rest van de melk er door, het moet iets dikker dan pannenkoek beslag zijn.

Doop de appelplakken in het mengels van suiker en kaneel, 1 voor 1.

Wentel een appelplak door het beslag tot die aan alle kanten bedekt is met beslag. Bak 3 of 4 tegelijk gedurende 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Halverwege omkeren.

Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker. Zowel koud als warm lekker!

Pepernoten

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram doves farm witte bloem (of zelfrijzend bakmeel, dan geen bakpoeder gebruiken)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1Ž2 eetlepel fiberhusk
  • 5 gram koek/speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 80 gram zachte roomboter
  • 5 eetlepels melk (=50 gram)

Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet de oven op 175 graden.

Weeg alle droge ingrediënten af in een kom en roer het goed door elkaar. Voeg de boter en de melk toe en mix met de kneedhaken tot alles goed gemengd is en samen klontert.

Maak er een soepele deegbal van (als het te kruimelig is nog 1 el melk toevoegen).

Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg in 4 stukken, kneed 1 deel nog even door en maak er een bal van.

Strooi een heel dun laagje bloem op het aanrecht en rol de deegbal tot een sliert van ongeveer 1 cm dikte.

Snij de reep in stukjes van 1 cm, rol er balletjes van en leg ze op de bakplaat. Herhaal dit met de andere 3 deegstukken.

Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.

Speculaas muffins (9 stuks)

  • 100 gram rijstmeel
  • 50 gram ketanmeel (kleefrijstmeel van de toko)
  • 8 gram bakpoeder (dr Oetker)
  • 90 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 5 gram koek en speculaaskruiden (Silvo)
  • mespunt zout
  • 40 gram zachte roomboter
  • 30 gram stroop
  • 1Ž2 ei losgeklopt
  • 100 gram halfvolle melk
  • 100 gram amandelspijs
  • amandelschaafsel

Muffinvorm bekleed met papieren vormpjes. Verwarm de oven voor op 175 graden

Weeg in een beslagkom het meel, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout  en meng het goed door elkaar.

Weeg in een maatbeker de melk, boter en stroop. Doe het halve ei er bij en klop met een vork goed door elkaar.

Giet het bij het meelmengsel en meng het met een vork door elkaar.

Verdeel over de 9 muffinvormpjes

Snij het amandelspijs in 9 staafjes van ongeveer 1×2 cm en duw die rechtop, in het midden van de vormpjes. Ze steken 1 cm uit het beslag.

Bestrooi het beslag met wat amandelschaafsel

Bak de muffins in het midden van de oven in 30 minuten gaar en bruin.

Laat ze even in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.

Bron: glutenvrij magazine december 2010

Speculaasbrokken

  • 100 gram Doves farm witte bloem
  • 2 gram bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl fiberhusk
  • 75 gram harde boter
  • 2 el melk
  • beetje ei of koffiemelk
  • evt amandelen om te garneren

Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Snij de boter in kleine stukjes door het meelmengel. Giet de meel erbij en kneed er een soepele deegbal van. Als je kneedt mogen er geen ‘scheuren’ in komen. Neem een flink stuk plastic folie en leg de deegbal er tussen. Druk of rol het deeg uit tot circa 5 mm dikte, vouw het plastic terug en druk evt de amandelen er in. Vouw het plastic dan helemaal dicht. Leg de deegplak een half uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor tot 165-175 graden Celsius.

Leg de deegplak zonder plastcic folie op bakpapier op de bakplaat en bestrijk met een beetje ei of koffiemelk.

Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de speculaas in 45 minuten gaar en brui. Regelmatig controleren!

Af laten koelen op de plaat en in stukken breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *