Ayurvedische pompoenschotel

Ooit was ik op huwelijksreis in Sri Lanka waar we een ayurvedic massage kregen. Dit hield in dat je werd ingesmeerd met een smerig stinkend olietje en dat je daarna moest stomen in een soort doodskist met bladeren. Als herboren kwamen we er weer uit. Toen ik in mijn non-fish-a-lucolious kookboek dit ayurvedisch recept tegen kwam was ik gelijk geïnteresseerd. Hoe het zit met de geneeskrachtige werking weet ik niet, maar het was een heerlijk gerecht.

Ingrediënten:
100 gram zilvervliesrijst
Halve flespompoen, in kleine blokjes
1 geschilde sinaasappel in schijfjes
2 el geraspte sinaasappelschil
5 el milde olijfolie
1 rode ui, gehakt
2 laurierblaadjes met daarin 2 elk 2 kruidnagelen (niet opeten!)
3/4 tl kaneel
1 tl verse gember
2/3 tl venkelzaadjes
1 el ahornsiroop
50 ml verse sinaasappelsap
Himalaya zout
Gemixte versgemalen zwarte en rode peper
Handje verse koriander

Verhit twee eetlepels olie in een wok en bak hierin de sinaasappelschijfjes lichtbruin. Zet ze even apart. Kook de zilvervliesrijst en zet apart.
Verhit drie eetlepels olijfolie in de wok en bak als het heet is de ui, laurierblaadjes, kaneel, gember en venkelzaadjes en roer 30 seconden. Roer vervolgens de pompoenblokjes, ahornsiroop en geraspte sinaasappel er door. Roer 7 minuten tot de pompoen lichtgaar is, giet de sinaasappelsap er bij en laat nog 5 minuten koken. Check of de pompoen gaar is, anders kun je het nog wat langer laten koken met een scheut water en de deksel er op.
Doe de rijst en sinaasappelpartjes er bij en laat even nagaren met de deksel er half op. Meng met de koriander en bestrooi met de peper en zout.

20120326-214554.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.